Cehia a lansat licitatia pentru 50 de automotoare electrice

Operatorul de transport feroviar de pasageri din Cehia, České dráhy, a anuntat licitatii cu o valoare totala de 419 milioane de euro pentru achizitia de material rulant nou, precum si livrarea si instalarea sistemului ETCS.
Compania a solicitat o cerere de propuneri pentru livrarea a pana la 50 de automotoare electrice pentru transport regional. Valoarea acestui contract va depasi 6 miliarde de coroane (235 milioane de euro). Castigatorul va livra automotoare electrice cu podea joasa cu o capacitate de transport de 140 pana la 160 de persoane pe scaune atat pentru sistemele de tractiune principala in Republica Ceha (3 kV curent continuu, 25 kV 50 Hz curent alternativ), cat si pentru viteza de 160 km/h. In timpul operarii, va fi posibila conectarea a pana la 3 unitati intr-un singur tren condus de un mecanic cu o capacitate totala de aprox. 420 pana la 480 de scaune. Trenurile vor fi livrate cu Sistemul European de Control al Trenurilor (ETCS).
In cadrul anuntului, České dráhy (CD) a mai solicitat si sase cereri de propuneri pentru dotarea vehiculelor existente cu Sistemul European de Control al Trenurilor. Valoarea totala a celor sase contracte de instalare a ETCS se ridica la 4,7 miliarde de coroane (184 de milioane de euro). Fiecare licitatie include un anumit grup de vehicule pe care CD intentioneaza sa le utilizeze pe liniile de cale ferata principale dupa trecerea la ETCS. Acest lucru inseamna ca CD va putea instala sistemul ETCS pe 468 de vehicule din 24 de serii diferite aflate in serviciu. Cele sase licitatii sunt impartite in trei specificatii privind instalarea si trei contracte generale. Acestea prevad instalarea sistemului pe locomotivele electrice seria 380, pe automotoarele electrice seria 680, pe unitatile non-tractiune de tip „railjet”, dar si acorduri generale pentru echiparea automotoarelor electrice, a locomotivelor electrice, a vagoanelor de control si a vehiculelor cu tractiune independenta (diesel).